1. Laserontharing zorgt voor permanente haarverwijdering
Fabel.
Laserontharing biedt langdurige haarreductie, maar het is niet hetzelfde als volledige permanente verwijdering. Na een volledige behandelperiode is de haargroei grotendeels gestopt. Wel kan het voorkomen, dat het lichaam na een langere periode weer lichte en dunne haartjes gaat aanmaken door hormonale veranderingen of genetische factoren. Bij sommige mensen keert de haargroei pas na jaren terug. Dit is vaak wel in een lichte en dunnere vorm. Daarom adviseren we onderhoudsbehandelingen. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan zeker helpen om het resultaat te behouden.
2. Laserbehandelingen zijn niet geschikt voor de zomermaanden
Fabel.
Het idee dat je alleen in de winter een laserbehandeling kunt ondergaan is achterhaald. Dankzij moderne laserapparatuur zijn behandelingen in de zomer technisch gezien prima mogelijk. Het is wel belangrijk om de zon tijdelijk te vermijden voor en na een behandeling. Een gebruinde huid kan gevoeliger zijn en de kans op bijwerkingen wordt hierdoor grotert. Een goede voorbereiding, zoals het vermijden van zon en het gebruiken van zonnecrème speelt dus een grote rol. Maar het seizoen hoeft dus zeker géén dealbreaker te zijn.
3. Blonde, grijze en rode haren zijn lastig om te behandelen met laser
Feit.
Feit. Lasers richten zich op melanine (pigment) in het haar, waardoor lichte haren minder effectief behandeld worden. Onderzoek bevestigt dat elektrische epilatie voor lichte haarkleuren geschikter kan zijn, aangezien elk haarzakje individueel wordt aangepakt.
Meer weten over alternatieven en mogelijkheden? Bekijk hier meer informatie.
4. Laserontharing helpt bij het verminderen van ingegroeide haren
Feit.
Ingegroeide haren ontstaan wanneer een haar na het scheren of harsen terug in de huid groeit. Dit kan pijn, roodheid en ontstekingen veroorzaken. Omdat laserontharing de haarproductie bij de wortel aanpakt, wordt de kans op nieuwe ingegroeide haren kleiner. Veel mensen merken na verloop van tijd dat hun huid rustiger wordt en dat er minder irritaties ontstaan – vooral op gevoelige plekken zoals de bikinilijn of oksels.
Lees hier meer over:
Bikinilijn laseren bij Glamorous
5. IPL is net zo effectief als laserontharing
Fabel.
Hoewel IPL (Intense Pulsed Light) en laserontharing soms door elkaar gehaald worden, zijn het technisch gezien verschillende behandelingen. IPL werkt met een breed spectrum aan licht, terwijl laser één gerichte golflengte gebruikt. Daardoor kan een laser dieper en specifieker inwerken op het haarzakje. Dit maakt laser doorgaans effectiever, zeker bij dikkere haren of een donkerdere huid. Dat betekent overigens niet dat IPL geen effect heeft – maar het resultaat is minder voorspelbaar en vereist meestal meer sessies. Lees meer over het verschil tussen laserappraten in deze blog.
6. Tussen laserbehandelingen door kun je blijven epileren of harsen
Fabel.
Laserontharing werkt het best wanneer het haarzakje nog intact is. Dat komt doordat de laser zich richt op het pigment in het haar dat zich in het haarzakje bevindt. Als je gaat harsen, epileren of ontharen met crèmes, trek je het haar inclusief wortel uit de huid – en is er dus niets voor de laser om op te richten tijdens je volgende sessie. Scheren vormt hierop een uitzondering: dat verwijdert alleen het haar boven de huid, zonder het haarzakje te verstoren. Daarom is scheren de enige aanbevolen ontharingsmethode tussen de sessies door.
7. Laserontharing is schadelijk voor de huid
Fabel.
Wanneer laserbehandelingen op de juiste manier worden uitgevoerd – met goed afgestelde apparatuur en door professionals die weten wat ze doen – is het risico op schade minimaal. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en mild: denk aan roodheid of lichte zwelling vlak na de behandeling. Deze verdwijnen meestal binnen enkele uren tot een dag. Een goede huidanalyse vooraf helpt om het behandelplan aan te passen aan jouw huidtype, wat belangrijk is voor veiligheid én resultaat. Zoals bij elke cosmetische behandeling blijft nazorg minstens zo belangrijk als de behandeling zelf.
8. Na een volledige laserbehandelingskuur ben je volledig haarvrij
Fabel.
Laserontharing zorgt vaak voor een aanzienlijke vermindering van haargroei, maar het is niet realistisch om te verwachten dat je volledig haarvrij blijft. Sommige haren – vooral de lichtere, dunnere of die zich in een rustfase bevinden – reageren minder goed op de behandeling. Deze kunnen later alsnog (langzaam) terugkomen. Daarom is het beter om te spreken van “langdurige haarreductie” dan van volledige verwijdering. De mate van resultaat verschilt ook per persoon en wordt beïnvloed door factoren als hormonen, leeftijd en genetica.
9. Laserontharing kan niet worden uitgevoerd over een tatoeage
Feit.
De laser die wordt gebruikt bij ontharing is ontworpen om pigment op te sporen en te verhitten – en dat geldt ook voor de inkt in een tatoeage. Behandelen over een getatoeëerd gebied kan dan ook leiden tot verbranding, verkleuring van de tattoo of zelfs littekens. Om die reden worden zones met tatoeages standaard overgeslagen. Wel kun je rondom het gebied behandeld worden, en voor het stuk huid met tatoeage kan indien gewenst een alternatieve methode zoals scheren of elektrische epilatie worden overwogen.
10. Langdurig harsen vermindert uiteindelijk de haargroei
Feit.
Bij regelmatig harsen wordt het haar telkens met wortel en al verwijderd. Na verloop van tijd kunnen sommige haarzakjes daardoor verzwakken, wat kan leiden tot dunnere of minder haartjes. Dit effect verschilt echter sterk per persoon, en het duurt vaak jaren om echt verschil te merken. In vergelijking met laserontharing is het resultaat van harsen minder voorspelbaar en minder langdurig. Maar wie op zoek is naar een tijdelijke maar grondige methode, kan met harsen wel degelijk verschil ervaren in haardichtheid op de lange termijn.
Of je nu al langer overweegt om te starten met laserontharing of gewoon meer duidelijkheid wilde over wat je kunt verwachten — we hopen dat deze uitleg je een eerlijk en realistisch beeld heeft gegeven. Uiteindelijk draait het om wat bij jóu past: je huid, je haar, en je voorkeuren.
Wil je je verder verdiepen in hoe laserontharing werkt, welke zones behandeld kunnen worden en wat je kunt verwachten tijdens een sessie?
Bekijk dan onze uitgebreide informatiepagina: